ZEYTİNBURNU'NU ÖĞRENİYORUM(BALIKLI RUM KİLİSESİ VE AYAZMASI)

ZEYTİNBURNU'NU ÖĞRENİYORUM(BALIKLI RUM KİLİSESİ VE AYAZMASI)

#Zeytinburnunuöğreniyorum etiketiyle sosyal medyada her hafta ilçemizin bir değerini sizlere tanıtıyoruz. Bugünkü durağımız ilçemizin önemli turistik merkezlerinden Balıklı Rum Kilisesi ve Ayazması.

Asıl adı Zoodokhos Peges (hayat bağışlayan kaynak) olan ve Hz. Meryem'e adanan ayazma ve yanındaki kilisenin mazisi I. Leon'un Bizans imparatoru olmadan önce yaşadığı bir kehanete dayanır. Gençliğinde işsiz ve çok yoksul olan Leon sıcak bir gün ileride ayazmanın yapılacağı arazide gezerken kör ve yaşlı bir adama rastlar. Adam ondan su vermesini ve kendisini gölge bir yere götürmesini ister. Ancak etrafta ne su kaynağı ne gölgelik bir yer vardır. Genç Leon üzüntüyle etrafına bakınırken ilahi bir ses işitir. Bu ses ona civarda bir su kaynağı bulacağını, o suda yüzlerini yıkadıklarında adamın gözlerinin açılacağını, kendisinin de ileride imparator olacağını söyler. Kehanet gerçekleşip Leon 457 yılında tahta geçince buraya bir ayazma ve Panagia adıyla bir kilise yaptırır.Ayazma Bizans imparatorları ve eşlerinin uğradığı bir sağlık merkezi olmanın yanısıra halk tarafından da ilgi görmüş, çevresi mesire yeri olarak kullanılmıştır. 

Efsaneye göre İstanbul'un fethi sırasında ayazma yakınında balık kızartan bir adama Türklerin şehri ele geçirdiği söyleniyor. Bunun üzerine adam: "Şu tavadaki balıkların sıçrayarak tekrar canlanacaklarına ne kadar inanırsam Türklerin şehri aldığına da o kadar inanırım!" diyor. Ardından balıklar canlanarak havuza sıçrıyorlar. Ayazmaya da ismini bu balıklar veriyor.

Kilisenin giriş kapısının üstünde güreş eden iki horoz figürü, 1835 İstanbul depreminde zarar gören yapının yeniden inşası sırasında ortaya çıkan anlaşmazlığı çözmek için yapılan horoz dövüşünde Rum cemaatin horozunun Ermeni cemaatinin horozuna galip gelmesini simgelemektedir. Kilisenin avlu kısmında 1841'den sonra İstanbul'da vefat eden patriklerin kabirleri yer almaktadır.

10.01.2021 1750

10-01-202110-01-202110-01-202110-01-202110-01-2021